ایرواشر چیست و نحوه کارکرد تصویری ایرواشر

ایرواشر

ایرواشر چیست؟

ایرواشر به نوعی از دستگاه‌های هواساز گفته می‌شود که از آن می‌توان در جهت ایجاد هوای گرم و سرد استفاده کرد. هوای مورد نیاز در این دستگاه‌ها به وسیله هوای تازه از بیرون تامین می‌گردد. در هواسازها هوای خنک به وسیله کوئل سرمایشی که از آب استفاده می‌کنند و یا کوئل‌های تبریدی (کوئل‌های DX) که از گاز برای تامین هوای خنک بهره می‌برند استفاده می‌شود؛ اما در ایرواشر به دلیل نبود کوئل سرمایشی، تامین هوای سرد درون قسمتی که به آن محفظه ایر واشر و یا بانک ایر واشر گفته می‌شود به وسیله نازل‌ها، آب در هوا اسپری شده و هوای موجود در آن قسمت دمای خود را از دست داده و سرد می‌شود سپس هوای خنک درون دستگاه ایرواشر نیز به وسیله فن به محیط کانال کشی شده دمیده می‌گردد. همچنین برای ایجاد گرمایش نیز از کوئل گرمایشی استفاده می‌شود که این کوئل در قسمت ورودی هوا به دستگاه و یا در اتاقکی که به آن میکس باکس گفته می‌شود قرار می‌گیرد.

کلاس‌های ایرواشر چند دسته می‌باشد؟

ایرواشر در کلاس‌ها و مدل‌های مختلفی تولید می‌گردد اما به صورت عمده به دو دسته کلاس 6 و 8 تقسیم می‌شود. دسته بندی کلاس‌های‌ ایر واشر از جهت میزان رطوبت ورودی به محوطه تعیین می‌گردد و وابسته به موقعیت جغرافیایی که قرار است دستگاه‌ ایر واشر در آنجا جا نمایی شده و استفاده شود، باید کلاس مربوطه با قدرت مورد نیاز آن انتخاب گردد تا بهترین و بهینه‌‌ترین کارایی را داشته باشد.

کلاس 8 دستگاه ایر واشر

در برخی مناطق از کشور شرایط جوی و آب و هوایی به گونه‌ای می‌باشد که نیاز به استفاده از هواسازی وجود دارد که بتواند درصد رطوبت بالایی را به محوطه منتقل نماید؛ دستگاه‌ایرواشر در کلاس 8 در کنار خنکی هوای مطلوبی که دارد، میزان رطوبت 80 الی 85 درصدی را به محوطه وارد می‌کند که این میزان رطوبت در برخی سازمان‌ها، ساختمان‌هایی که به هوای پاک نیاز مبرم دارند و همچنین مناطقی شامل آب و هوای خشک می‌شوند پیشنهاد شده و استفاده می‌نمایند.

کلاس 6 دستگاه ایر واشر

کلاس دیگر دستگاه ایرواشر کلاس 6 نامیده می‌شود که به دلیل استفاده از فیلترهای مختلف و متعدد، در عین دمیدن هوای خنک و مفید، میزان رطوبت هوا را به 60 الی 70 درصد کاهش می‌دهد. این میزان از رطوبت در این دستگاه‌ها را در حالت پیش فرض می‌توان کمترین رطوبت بین کلاس‌های ایر واشر دانست.

کلاس سل ایرواشر

کلاس سل‌ایرواشر کلاسی است که در تهویه پاسارگاد به وجود آمده و تلفیقی از سلولز و نازل می‌باشد، کلاس سل‌ایرواشر بر خلاف کلاس 6 و 8 رطوبت میانگین آن‌ها را که بین 70 تا 80 درصد است را داشته و همواره رطوبت آن تحت کنترل بوده و وابسته به فصل سال میزان رطوبت آن تغییر نمی‌کند. این دستگاه هر زمانی که روشن شود رطوبت مورد نیاز را درون دستگاه دارد و به سادگی هوای خنک مورد نیاز را به محوطه خواهد دمید.

     ** گفتنی است که درصد‌ رطوبت ها نسبی بوده و کلاس سل‌ایرواشر به کلاس 6 نزذیک‌تر است. همچنین میزان رطوبت دستگاه‌ها امکان سفارشی سازی را نیز دارند. **

سل ایرواشر به این گونه است که به دلیل وجود سلولز که دمای اشباع آن 87 درصد است، همواره درون دستگاه خیسی خود را دارد و پس از آن که هوا به وسیله اسپری شدن آب از نازل دمای خود را از دست می‌دهد، با رطوبت مناسبی که از سلولز می‌گیرد به درون کانال هدایت می‌شود. در این کلاس برخلاف دیگر کلاس‌ها دمای درون دستگاه تاثیر کمتری از هوای بیرون برمی‌دارد و راندمان دستگاه را افزایش می‌دهد.

ایرواشر چه مزایایی دارد

دستگاه ایرواشر ویژگی های بسیاری دارد که این ویژگی‌ها علاوه بر حالت پیش فرضی که در تمامی دستگاه‌ها صدق می‌کند، می‌توان با اضافه کردن آپشن‌های مختلف به دستگاه، آن را به صورت “فول” تهیه کرد. از جمله مزایایی که می‌توان به دستگاه ایر واشر نسبت داد، مصرف برق بهینه‌تر نسبت به بقیه هواساز‌ها، امکان ارائه هوای سرد و گرم، مصرف آب بهینه‌تر و کمتر نسبت به کولرهای آبی، هزینه تعمیر و نگهداری پایین‌تر نسبت به دیگر هواسازها، استفاده از برق تک فاز در ایرواشر آپارتمانی و عدم نیاز به برق سه فاز، تصویه بودن هوای دمیده شده، هزینه اولیه دستگاه به نسبت هواسازهایی مانند کولر گازی و چیلر کمتر بوده و تعداد زیادی از ویژگی های ایر واشر که در مقاله‌ای جداگانه در قسمت وبلاگ در قالب یک مقاله درج شده است.

ویژگی های ایرواشر

محاسبه آنلاین سی اف ام ایرواشر مورد نیاز برای هر واحد

در این فرمول محاسباتی که برای محاسبه آنلاین سی اف ام ایرواشر ساخته شده است، شما می‌بایست در ابتدا مساحت واحد خود را به متر وارد کنید و سپس با جا به جایی دکمه‌ای که بر روی ریل تعبیه شده است ارتفاع واحد را تنظیم نمایید، توجه داشته باشید که خانه‌های مسکونی به صورت پیش فرض بیشتر اوقات ارتفاع 2.8 متری دارند و دکمه‌ی ریل نیز بر روی همین عدد تنظیم شده است، اما اگر ارتفاع واحد شما متفاوت است، می‌توانید به سادگی هر چه تمام‌تر با تغییر دکمه‌ی ارتفاع واحد خود را بین 2 الی 6 متر تنظیم نمایید و در نهایت CFM به دست آمده برای دستگاه ایر واشر را مشاهده کنید.

توجه:
عدد به دست آمده در این محاسبه، به دقیق‌ترین حالت ممکن می‌باشد، اما از آن جایی که فن های موجود در بازار با ضریب 500 افزایش می‌یابد، شما نیز عدد به دست آمده از واحد خود را رند نمایید.

برای مثال:
همانند پیش فرض وقتی مساحت خانه شما 100 متر بوده و ارتفاع آن نیز 2.8 متر است، سی اف ام به دست آمده 3294 خواهد بود که پیشنهاد ما رند کردن رو به بالا می‌باشد، از این رو برای چنین واحدی با این مساحت و ارتفاع دستگاهی با قدرت 3500 سی اف ام پیشنهاد می‌شود.

نحوه عملکرد ایرواشر در حالت سرمایشی

عملکرد ایرواشر در حالت سرمایشی

نحوه عملکرد ایرواشر در حالت سرمایشی توسط آب انجام می‌پذیرد، در حالت سرمایشی ابتدا هوای تازه از بیرون به وسیله فن درون دستگاه وارد می‌شود که در این بین از فیلتراسیون آلومینیومی 5 الی 7 لایه عبور کرده و سپس از فیلتراسیون داخلی که نوع آن وابسته به محیط مورد استفاده، کاملا سفارشی می‌باشد عبور می‌کند. هوای فیلتر شده وارد محفظه‌ای به نام اتاقک ایر واشر می‌شود و به وسیله نازل‌هایی که آب را اسپری می‌نمایند دمای خود را از دست داده و علاوه بر خنک شدن، شستشو داده شده و باعث ایجاد رطوبت نیز می‌شود؛ در این مرحله از فرایند هوا به سمت فن سکشن ایرواشر هدایت می‌شود اما قبل از رسیدن به فن سکشن، به دلیل وجود فیلتر قطره گیر، قطرات آب به دام افتاده و مجددا به تشتک آب سرازیر می‌شوند. هوا از قسمت فن سکشن نیز به درون کانال هدایت شده و از آنجا به محیط کانال کشی شده دمیده می‌شود.

نحوه عملکرد ایرواشر در حالت گرمایشی

گرمایش در ایرواشر به وسیله آب گرمی که وارد کوئل آب گرم می‌شود تامین گردد؛ آب گرم وارد شده به کوئل را می‌توان از روش‌های مختلفی مانند استفاده از پکیج در محیط‌های کوچک و یا استفاده از موتورخانه / پکیج‌های بزرگ در محیط‌های بزرگ‌تر که به گرمای بیشتری نیاز دارند تامین نمود. در حالت گرمایشی آب گرم (80 درجه سانتی‌گراد) وارد کوئل شده و در آن جریان پیدا می‌کند و سپس از طریق مدار برگشت کوئل به سمت موتورخانه (با دمای 60 درجه سانتی گراد) خارج می‌شود؛ حال در ادامه فن هوا را مکش کرده و از روی سطح کوئل عبور کند تا دمای هوا افزایش یابد. در تهویه پاسارگاد حالت گرمایشی ایراشر را به دو روش فول فرش یا تلفیقی می‌توان پیاده سازی کرد.

در روش فول فرش هوای مورد نیاز دستگاه در فصل زمستان از بیرون تامین می‌شود که همین امر موجب افزایش مصرف آب گرم، گاز و انرژی شده اما در عوض همواره تمامی هوای مورد نیاز تازه بوده و محیط دریافت می‌شود. اما در روش گرمایش تلفیقی درصدی از هوای مورد نیاز که به وسیله دمپر درصد آن تنظیم می‌شود از بیرون (هوای تازه) تامین می‌شود و مابقیه ظرفیت هوا از طریق کانال برگشت از درون محیطی که هوای دمیده شده از قبل وجود داشته دریافت شده و با هوای تازه‌ای که از محیط بیرون تامین شده بود ترکیب می‌شود. مزیت این روش نسبت به فول فرش کمتر شدن میزان مصرف انرژی در کنار وجود هوای تازه است. در حالت گرمایشی ایر واشر می‌توان سیستم رطوبت زن را اجرا نمود که میزان رطوبت را از طریق کلید کنترل می‌توان کنترل نمود

عملکرد ایرواشر در حالت گرمایشی

انواع مدل‌های ایرواشر تهویه پاسارگاد


تاریخچه ایرواشر

تاریخچه ایرواشر در ایران

در سال‌های قبل از انقلاب تعدادی از اساتید بازنشسته دانشگاه اقدام به تاسیس شرکتی نموند که در راس آن‌ها مهندس بازرگان قرار داشت؛ برای اولین بار ایده ترکیب کولر آبی با کویل آب گرم توسط آنان مطرح و پیاده سازی شده و این گونه بود که اولین ایر واشر در ایران ساخته شد و با گذشت زمان تکامل یافته و امروزه در شرکت تهویه پاسارگاد در مدل‌های صنعتی و ایرواشر خانگی با ابعاد و قدرت‌های مختلف بر حسب نیاز مکان مورد استفاده، به صورت کاملا مهندسی شده تولید می‌شوند.

پیدایش اولین ایرواشر در تاریخ

برای ساخت ایرواشر برای اولین بار در تاریخ شخصی به نام Willis-Carrier ایده‌ای جدید به ذهنش رسید تا بتواند با تماس مستقیم آب با هوا دمای آن را کاهش داده و سیستم هوارسانی ایجاد کند که بر این اساس کار می‌کند. آقای ویلیز کریر معتقد بود در صورتی که دمای آب پایین‌تر از دمای نقطه‌ی شبنم باشد می‌توان علاوه بر خنک سازی هوا، میزان رطوبت هوا را نیز کاهش داد، از این رو در سال 1902 میلادی اولین ایر واشر توسط ایشان ساخته شد.


قطعات ایرواشر

بدنه ایرواشر

بدنه

بدنه‌ای که برای ساخت ایرواشر در تهویه پاسارگاد مورد استفاده قرار می‌گیرد همگی از جنس گالوانیزه مرغوب می‌باشد. زخامت بدنه وابسته به ابعاد دستگاه و میزان هوای مورد نیاز برای دمیدن متغییر و سفارشی بوده که می‌توان جهت جلوگیزی از تلفات حرارتی و افزایش استحکام دستگاه از بدنه دوجه داره استفاده نمود و داخل آن از عایق‌های پلی یورتان، پلی اتیلن و یا هر نوع عایق سفارش شده استفاده نمود.

استراکچر ایرواشر

استراکچر

استکراچر ایرواشرهایی که در تهویه پاسارگاد تولید می‌شوند از جنس پروفیل آلومینیومی بوده که به دلیل گذراندن فرایند آب کاری و همچنین حرارت دیدن، استحکام و دوام آن‌ها بالا می‌رود. این استراکچرها علاوه بر استحکام بالا باعث زیبایی هر چه بیشتر دستگاه نیز می‌شوند که می‌توان به کمک آن‌ها از بدنه‌های دوجه داره نیز بهره برد و دستگاه خود را مستحکم‌تر و مقاوم‌تر نمود.

کوئل ایرواشر

کوئل

کوئل قطعه‌ای بوده در ایرواشرها که برای تامین هوای گرم از آن استفاده می‌شود، به دلیل عبور هوا از روی سطح کوئل که آب گرم در آن جریان دارد دمای هوا افزایش می‌یابد، لوله‌های کویل از جنس مس و فین‌های آن از جنس آلومینیوم می‌باشد. ابعاد کوئل نیز وابسته به قدرت و میزان هوای گرم مورد نیاز متغییر خواهد بود.

فن دایرکت درایو ایرواشر

فن دایرکت درایو

فن قطعه‌ای بوده که به وسیله آن هوا دمیده می‌شود؛ در ساخت ایرواشرهای تهویه پاسارگاد از فن‌های دایرکت درایو در مدل‌های فوروارد یا بکوارد مورد استفاده قرار می‌گیرد، این فن‌ها میزان صدا و نویز ناشی از حرکت فن را به حداقل می‌رساند و ایرواشر در بی‌صداترین حالت ممکن کار می‌کند. ابعاد فن وابسته به ابعاد و قدرت دستگاه متغییر خواهد بود.

پمپ ایرواشر

پمپ

پمپ در ایرواشر وظیفه رساندن آب با فشار مطلوب به نازل‌هایی که آب را اسپری می‌کنند دارد. محل قرارگیری پمپ درون دستگاه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و باید در ارتفاعی قرار داده شود که اصطلاحا باعث ایجاد سر مثبت شود. برای دستگاه‌ها از پمپ‌های مختلفی استفاده می‌شود که وابسته به نوع و قدرت دستگاه نوع پمپ نیز تغییر می‌کند. برای مثال در ایرواشرهای صنعتی از پمپ‌های سانترفیوژی استفاده می‌شود

فیلتراسیون ایرواشر

فیلتراسیون

عمده وظیفه فیلتراسیون در ایرواشر جلوگیری از ورود گرد و غبار و آلاینده‌های موجود در هوا می‌باشد، فیلتراسیونی که در این دستگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد کاملا سفارشی بوده می‌توان از انواع فیلتراسیون سلولزی، آلومینیومی، هپا، اولپا، کیسه‌ای و … بهره برد. پد سلولزی و فیلتر آلومینیومی در تهویه پاسارگاد به صورت پیش فرض عمدتا بر روی دستگاه ها نصب می‌شود.

آخرین مقالات منتشر شده درباره ایرواشر


ترموستات دیجیتالی ایرواشر

ترموستات ایرواشر

1- دما سنج: نشان دهنده دمای محیط

2- دما سنج: دمایی قابل تنظیم که دستگاه پس از رسیدن به آن خاموش می‌شود.

3- تنظیم سرعت: امکان تنظیم دور فن به میزان دلخواه

4- افزاینده: با لمس دکمه دما بالا می تنظیمی بالا می‌رود.

5- کاهنده: با لمس این دکمه نیز دمای تنظیمی کاهش می‌یابد.

6- تنظیم سرعت: با لمس دکمه سرعت دور فن افزایش و کاهش خواهد داشت.

7- تغییر فصل: با لمس دکمه دستگاه از حالت زمستانه به تابستانه تغییر فصل داده می‌شود.

8- پاور: با لمس دکمه می‌توان دستگاه را خاموش و روشن کرد.

هر گونه سوالی دارید در بخش نظرات از ما بپرسید

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • حسین نژاد
    2023-03-09 10:55

    واسه یه واحد 250 متری از ایرواشر میشه استفاده کرد؟ چند هزار؟

    پاسخ
    • مدیر سایت
      2023-03-11 14:51

      با سلام
      بله در واحد های 250 متری نیز امکان استفاده از دستگاه ایرواشر وجود دارد، پیشنهاد ما استفاده از ایرواشر 8000 یا 8500 سی اف ام می‌باشد که البته برای محاسبات دقیق‌تر نیاز به اطلاعات بیشتری می‌باشد.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست